Kvasinky jsou užitečným pomocníkem v průmyslu potravinářském a v biotechnologii. Zde se využívá jejich schopnost kvašení. Do této skupiny však patří také kvasinky, které způsobují zdravotní obtíže. Mezi takovými je kvasinka způsobující kvasinkovou infekci u žen a to v případě, že je potlačena přirozeně se vyskytující mikroflóra v pochvě. Vytváří se zde pak prostředí, které je vhodné pro růst těchto škodlivých kvasinek. Vaginální mykóza sice nepatří mezi pohlavně přenosné nemoci, ale způsobuje celou řadu nepříjemných zdravotních obtíží. Mezi nejčastější příznaky jejího výskytu patří:

  • svědění či pálení v oblasti intimních partií
  • jemný otok stydkých pysků
  • bělavý či jiný výtok tvarohovité konzistence
  • nepříjemné pocity během intimního styku
  • popraskaná kůže v okolí vchodu do pochvy

Proč kvasinková infekce vzniká?

Příčin je celá řada. Mezi velmi časté patří:

  • Konzumace nevyvážené stravy, která obsahuje velké množství cukrů.
  • Psychická nevyrovnanost organismu, nedostatek odpočinku, stres, vyčerpání organismu, napětí.
  • Velkou roli hraje i nedostatek pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu.
  • Pozor si musíme dát i na vhodnou volbu oblečení. Podněty pro vznik infekce vytváří oblečení těsné, vyrobené ze syntetických materiálů. V létě bychom neměli dlouho pobývat v mokrých plavkách.
  • Důležité jsou přípravky, které používáme pro intimní hygienu. Měly by být určeny právě a jenom pro tyto účely. Nejsou vhodné prostředky parfémované.
  • Ani sexuální promiskuita nepodporuje léčbu kvasinkové infekce.
  • Velkou roli hraje také snížená imunita či užívání antikoncepce.
  • Opakovaný výskyt mykózy může být také příznakem cukrovky.

Prevence

Mezi preventivní opatření patří vhodné prostředky pro intimní hygienu, vhodné duh materiálů pro oblečení. Ideální volbou jsou materiály přírodního charakteru. Také strava hraje při prevenci velkou úlohu. Je potřeba se vyvarovat potravinám s vysokým obsahem rafinovaných cukrů, do jídelníčku zařadit ovoce, zeleninu a výrobky obsahující prospěšné bakterie (podmáslí, jogurty s živými kulturami, výrobky kvašené).